Generel infomation

Fibernet, er det smart?

Lysleder

På min vej rundt med hunden og i min mailbox har jeg i den seneste tid fået en del spørgsmål til Fibernet.

Jeg mener ikke, at vi som bestyrelse eller jeg som formand, skal reklamere for den ene løsning frem for den anden. På den anden side, synes jeg også at det måske er på sin plads, at jeg deler de informationer frem som jeg personligt har fundet frem til og valgt ud fra. 

De informationer jeg deler her, har jeg fået ved at kontakte TDC, Wizer og “Google” og de dækker uden tvivl ikke alt.

Her er nogle af de spørgsmål jeg har fået:

 • Er det “Nu eller aldrig” eller kan jeg bare beslutte det senere?

  • Hvis du vælger ikke at gøre noget, så kan du formodentlig altid blive tilsluttet senere. Sandsynligvis vil det så ikke være gratis at blive tilsluttet. Du vil formodentlig selv skulle betale for at få installeret bokse og foretaget gravearbejde mv.

  • Hvis jeg vælger TDC-Net kan jeg så senere vælge Wizer som internet leverandør?
   Ja, det kan du godt, for Wizer og flere andre udbydere af internet benytter TDC’s kabler.

  • Hvis jeg vælger Wizer, kan jeg så senere vælge en anden internet leverandør?
   Som udgangspunkt nej. Ifølge Wizer’s kundeservice er det ikke en mulighed på nuværende tidspunkt. Du er altså bundet til Wizer. Det bliver måske muligt på et senere tidspunkt.

  • Kan jeg vælge både TDC-Net og Wizer på samme tid
   Ifølge Wizer kundeservice kan man godt, men så får du to kabler ind til dit hus og to bokse.
   Du vil stadig få TDC-Net gratis, men du skal betale for aftalen med Wizer. Tilslutningen er så vidt jeg kan læse mig til gratis også for Wizer, men du skal så samtidig indgå en aftale om levering af internet.
   (Det har jeg ikke fået verificeret med TDC-Net). Så vælger I den løsning, anbefaler jeg at I undersøger det nærmere.

 • Skal der graves to gange (en for Wizer og en for TDC-Net)?
  • Nej, det skal der ikke. TDC-Net og Wizer har en fælles graveaftale, så de lægger kabler i jorden samtidig og graver derfor kun én gang.

 • Hvad er forskellen på Fiber og bredbånd?
  • Bredbånd modtages via kobberkabler. Fiber modtages via lyslederkabler. 
   I virkeligheden er bredbånd faktisk en blanding af fiber og kobber, da noget af transportvejen til centralerne foregår med fiber og fra centralen til din bolig med kobberkabler. Da det er den laveste fællesnævner der bestemmer hastigheden, kan du ikke få højere hastighed via bredbånd end det er muligt via kobberkabler.
   Samtidig er afstanden til centralen vigtig. Jo større afstand der er til centralen, desto længere kobberkabler er der brug for, og det resulterer lavere hastighed.
   Her hvor vi bor er der relativ kort til en central, så derfor er det muligt at få 2 X 500Mbit i en rimelig kvalitet. 
   En af de andre udfordringer med bredbånd er, at der er flere der bruger samme kobber. Vi deler altså kapaciteten.  Så når mange bruger internettet på samme tid f.eks. streamer OL, så vil hastigheden og kvaliteten falde på bredbåndsforbindelser.

  • Hvis man så trækker fiber hele vejen fra centralen og helt ud til boligen, så ser det helt anderledes ud. Så kan du få en hastighed der pt. er op til 5000Mbit for private som du ikke skal dele med nogen.

 •  Har jeg overhovedet brug for den høje hastighed?
  • Det korte svar er for de flestes vedkommende “Nej”.

  • Det lidt længere svar er “Nej, ikke lige nu, men om ganske få år kan det vise sig at være en rigtig god ide at være med på vognen”. 
   Bare tænk på den eksplosion der har været i hjemmearbejdspladser, streaming af tv, ”smarthome løsninger” og hvad ved jeg.
   Lige nu og for dig og mig måske ikke så vigtigt, men for en fremtidig køber af din bolig, vil det sikkert være et plus at der allerede er etableret en løsning som er klar til brug.

Sidst lidt ekstra info.

Nordlys er en udbyder af fibernet, og jeg må med det samme sige jeg kender dem overhovedet ikke.
Aner intet om kvaliteten af det de leverer, deres kundeservice eller andet. Men de har en hjemmeside, hvor de er ret gode til at forklare hvad det hele går ud på. 

I finder den her

Mange hilsner Torben nr. 6